Minä ...

olen Tiina Virtanen, hevosalan yrittäjä Kauniaisista.

Olen aloittanut ratsastusharjoittelun 70-luvulla - naapurin suomenhevosen selkään pääsi helposti kiven päältä ja puunrungolla oli hyvä harjoitella ravin keventämistä, joten kun muutama vuosi myöhemmin pääsin ensimmäiselle oikealla ratsastustunnille oli kevyt ravi täysin hallussa. Kun pari vuotta myöhemmin ensimmäinen oma hevosemme tuli meille, olin jo vanha tekijä ja tiesin aika lailla kaiken mitä hevosista ja ratsastuksesta pitää tietää. Lukion jälkeen lähdin Saksaan ratsuttajaharjoittelijaksi ja seuraavana vuonna Suomeen palattuani oli aika lailla itsestään selvää ettei siinä vaiheessa minua parempaa ja osaavampaa hevosnaista tästä maasta löytynyt.

Jokunen vuosi myöhemmin huomasin kuitenkin, että saattoi olla etten ehkä tiennytkään ihan koko totuutta ja kuten meille useimmille käy, sen sijaan että lopulta osaamme ja tiedämme kaiken, huomaan minäkin päivittäin kuinka vähän tiedän ja kuinka paljon minulla onkaan vielä oppimista. Itselläni on käynyt erinomainen tuuri ja olen saanut työskennellä jo harrastukseni alkuaikoina aivan loistavien hevosalan ammattilaisten kanssa. Minulla oli osaavia ja kokeneita opettajia, valmentajia ja työnantajia, jotka opettivat minulle ratsastusta ja hevosen käsittelyä, sen lukemista ja ymmärtämistä sekä sen hyvinvoinnin ymmärtämistä. Eniten heistä lienevät ratsastukseeni ja hevostaitoihini vaikuttaneet - tai niihin uutta näkemystä tuoneet - Tarja Sopen-Luoma, Yrjö Suomus, Cajus Aminoff ja Dominique Barthelaix.

174_3.jpgParhaat opettajani ovat kuitenkin olleet kaikki hevoset, joiden kanssa olen saanut työskennellä. Jokainen hevonen, jokainen ratsastus ja uuden hevosystävän tapaaminen opettaa jotain uutta tai kertaa vanhaa, kunhan vain jaksamme kuunnella ja ottaa vastaan. Tärkeimmät opettajani - tammat Katuska (xx) ja Wattu (kwpn), pyrkivät parhaansa mukaan opettamaan minulle nöyryyttä ja huumorintajua, kehon- ja mielenhallintaa, suoruuden ja tasapainon sekä kevyen ja vakaan ohjastuntuman tärkeyttä - hermostuivat ja turhautuivatkin moneen kertaan kunnes edes osa heidän opeistaan alkoi mennä perille. Onneksi tänä päivänä kohtaamani hevoset pääsevät paljon helpommalla nimenomaan näiden rakkaiden, vihreämmillä laitumilla laukkaavien ystävieni hyvän tahdon ja kärsivällisyyden ansiosta.

Esikuvistani ensimmäinen on valmentajana ollut George Morris, jonka kursseja olen seurannut vuodesta 1985. Toinen suuri esikuvani on eversti Christian Carde, jonka oppeihin olen tutustunut vuonna 2007. Heidän kursseillaan kulutan katsomon penkkejä vuosi toisensa jälkeen ja yritän imeä mahdollisimman paljon vietäväksi eteenpäin omille oppilailleni. Heidän osaamisensa, kokemuksensa ja tietonsa tekevät vaikutuksen kerta toisensa jälkeen, muistuttaen kuinka pitkä matka itselläni onkaan vielä edessä. Kolmantena esikuvana on vielä mainittava Andrew McLean, joka useamman vuoden tauon jälkeen vieraili Suomessa syksyllä 2016 "4 your horse"-tapahtumassa.

Itse olen kulkenut välillä vähän mutkaisenkin tien kevyestä amerikkalaistyylisestä ratsastuksesta saksalaiseen vahvempaan ja voimakkaampaan ja lopulta taas pehmeämpään, "klassisempaan" tyyliin. On kuitenkin hienoa huomata, kuinka oleelliset asiat tulevat vastaan aina uudelleen ja uudelleen koulukunnasta tai lajista riippumatta, ja monessa määrin huomaankin löytäväni itseni aika lailla alkuperäisestä lähtökohdasta. Tahdon uskoa, että melko lailla osaavampana, ymmärtäväisempänä ja nöyrempänä.

Olen valmistunut hevosenhoitajaksi vuonna 1999 ja Centered Riding-ohjaajaksi 2007. Vuonna 2010 lähdin laajentamaan osaamistani hevosten ja ratsastajien kehonhuoltoon ja hyvinvointiin ja valmistuin shiatsuhoitajaksi vuonna 2014 sekä hevosshiatsuhoitajaksi 2016. Osaamistani tukemaan olen suorittanut liikuntalääketieteen perusopinnot ja NLP Pratitioner koulutuksen sekä opiskellut mm. ihmisen ja hevosen anatomiaa ja biomekaniikkaa, alexander-tekniikkaa, oppimisteoriaa ja ratsuhevosen kouluttamista.

Peruskouluttamiani suomenhevosia:

alphons2.jpg img_0446.jpg
Alphons 4 v. Cecil Cee 5 v.