top of page
Sieppaa17(1)_edited_edited.jpg

MINÄ

Olen Tiina Virtanen, hevosalan yrittäjä Kauniaisista.

Olen aloittanut ratsastuksen 80-luvun alussa ja minulla on käynyt erinomainen tuuri päästessäni jo ihan harrastukseni alkuvuosina kokeneiden ammattilaisten oppiin, joilta opin ratsastuksen lisäksi myös hevostaitoja. Minua opettivat Tarja Sopen-Luoma, Aki Ylänne, Dominique Barthelaix ja Saksassa työskennellessäni Yrjö Suomus.

Matkan varrelle mahtuu loistavia opettajia, valmentajia ja työnantajia, jotka ovat opettaneet minulle ratsastusta ja hevosen käsittelyä, sen lukemista ja ymmärtämistä sekä sen hyvinvoinnin ymmärtämistä.
Parhaat opettajani ovat kuitenkin olleet kaikki hevoset, joiden kanssa olen saanut työskennellä. Jokainen hevonen, jokainen ratsastus ja uuden hevosystävän tapaaminen opettaa jotain uutta tai kertaa vanhaa, kunhan vain jaksamme kuunnella ja ottaa vastaan. Tärkeimmät opettajani - tammat Katuska (xx) ja Wattu (kwpn) pyrkivät parhaansa mukaan opettamaan minulle nöyryyttä ja huumorintajua, kehon- ja mielenhallintaa, suoruuden ja tasapainon sekä kevyen ja vakaan ohjastuntuman tärkeyttä - hermostuivat ja turhautuivatkin moneen kertaan kunnes edes osa heidän opeistaan alkoi mennä perille. Onneksi tänä päivänä kohtaamani hevoset pääsevät paljon helpommalla nimenomaan näiden rakkaiden, nyt jo vihreämmillä laitumilla laukkaavien ystävieni hyvän tahdon ja kärsivällisyyden ansiosta.

Esikuvistani ensimmäinen on valmentajana ollut George Morris, jonka kursseja olen seurannut vuosi toisensa jälkeen. Kouluratsastuksesta minut sai innostumaan eversti Christian Carde, jolta opin, että kouluratsastus onkin kaikkea muuta kuin uran kiertämistä harjoitusravissa.  Hevosen oppimisesta ja koulutuksesta kiinnostuin Andrew McLeanin kursseilla.
Tänä päivänä ihailen kovasti Carl Hesteriä, Susanne von Dietzeä sekä suomalaisista tietenkin Henri Ruostetta. Kaikki he edustavat oman erityisosaamisensa lisäksi asioita joita itse arvostan: ratsastuksen keveyttä ja kurinalaisuutta ja hevosen oikeudenmukaista kohtelua.


Itse olen kulkenut aika mutkaisen tien kevyestä amerikkalaistyylisestä ratsastuksesta saksalaiseen vahvempaan ja voimakkaampaan ja lopulta taas pehmeämpään, "klassisempaan" tyyliin. Vaikka matkan varrella olenkin tehnyt paljon virheiltä ja kipuillut oikeaa suuntaa etsiessäni, olen oppinut virheistäni.  Uskon, että opetan ja ratsastan nyt osaavampana, ymmärtäväisempänä ja nöyrempänä. On myös ollut hienoa huomata, kuinka oleelliset asiat tulevat vastaan aina uudelleen ja uudelleen koulukunnasta tai lajista riippumatta.

Suoritin hevostalouden perustutkinnon vuonna 1999 ja valmistuin Centered Riding-ohjaajaksi 2007. Myöhemmin lähdin laajentamaan osaamistani hevosten ja ratsastajien kehonhuoltoon ja valmistuin shiatsuhoitajaksi vuonna 2014 sekä hevosshiatsuhoitajaksi 2016. Osaamistani tukemaan olen opiskellut mm. liikuntalääketiedettä, ihmisen ja hevosen anatomiaa ja biomekaniikkaa, alexander-tekniikkaa, oppimisteoriaa ja ratsuhevosen kouluttamista.
Minusta on tärkeätä päivittää ja ylläpitää tietojani ja siksi osallistunkin jatkuvasti erilaisille kursseille ja luennoille.

bottom of page