top of page
tiina virtanen

Miten parantaa istuntaa

Updated: Nov 20

Lähes jokainen ratsastaja tuskailee välillä istuntansa kanssa. On vinouksia, kierrokset tuntuvat erilaisilta, hevosen liikkeen mukana on vaikea pysyä jne jne. Joskus istunta unohtuu kokonaan, joskus taas kehittelemme erikoisiakin tapoja fixata omaa asentoamme - se voi toimia joskus, yleensä ei. Mitä sitten voimme tehdä paremman istunnan eteen? Itse asiassa paljonkin, tässä muutama ajatus :


Peili on hyvä kaveri, mutta peilin haasteena on se, että peiliin vilkaistessasi näet vain sen hetken. (Ja haittana tässä on, että jos jäät katsomaan liian pitkään ulospäin, häritset sekä omaa ja hevosen tasapainoa.) Toki peili kertoo selkeän etu- tai takanojan, kyyry- tai notkoselän tai ovatko jalat liian edessä tai takana. Mutta istunnan hienosäätö peilin avulla on aika hankalaa. Minusta peilistä on ehkä eniten hyötyä suoraan sitä kohti ratsastaessa, jolloin on helppo checkata ovatko jalat /jalustimet samalla korkeudella tai esimerkiksi ylävartalosi suorassa.


Peiliin voit katsella myös kotona. Esimerkiksi jumppapallolla istuen voit miettiä ja hienosäätää istuntaasi peilin edessä. Onko helppo istua keskellä palloa, tunnetko molemmat istuinluut ja kankut? Kääntyykö lantio samalla tavalla oikealle ja vasemmalle? Entä miten polvet ja reidet toimivat kääntäessä? Kallistutko sisään tai ulospäin kuin Pisan torni vai pysyykö paino tasan molemmilla istuinluilla?


Videointi. Laita kännykkä kuvaamaan tai pyydä jotain kentän laidalla seisovaa ottamaan videolle pieni pätkä ratsastuksestasi. Muista tällöin pyytää häntä kuvaamaan myös takaa ja edestä, jos vain mahdollista. Katso video mahdollisimman nopeasti ratsastuksen jälkeen, kun sinulla on vielä muistissa miltä ratsastus tuntui.


Muista, että mitä näet paikallaan olevan hevosen selässä ei välttämättä kerro siitä mitä tapahtuu liikkeessä. Samoin käynti, ravi ja laukka voivat kaikki muuttaa istuntaa eri tavalla. Esimerkiksi jalan asento voi näyttää paikallaan seisten ihan korrektilta, mutta käynnissä se karkaakin taakse ja ravissa eteen. Yleensä jalat eivät myöskään "käyttäydy" samalla tavalla eli huomioi sekä oikea että vasen puoli.


Kysy kaverilta. Kysy myös neuvoa siltä kentän laidalta seisovalta kaverilta. Hänen ei tarvitse tietää mitä tai miten istuntaasi pitäisi korjata, sen sijaan voit kysyä esimerkiksi: minusta tuntuu että takamukseni putoaa kovasti vasemmalla - onko sun mielestä näin? Me ratsastajat kysymme helpostikin (talli)kaverilta mielipidettä hevosen hoitoon, ruokintaan tms liittyvistä asioista, mutta jostain syystä monelle on iso kynnys kysyä neuvoa tai mielipidettä omaan ratsastukseen. Suosittelen - voit yllättyä, kuinka hyödyllistä se on!


Manuaaliterapia. Kehonhuollon ammattilainen voi saada isoltakin tuntuvia korjauksia aikaan, vaikuttaen siis myös ratsastukseesi. Se voi olla fyssari, osteopaatti, hieroja, naprapaatti, kiropraktikko, shiatsuhoitaja ... vaihtoehtoja on paljon ja joskus pitää kokeilla useampaa, että löytää itselleen sopivan.


Oikeanlainen oheisharjoittelu. Minusta on tärkeää tiedosta millaista oheisharjoittelua juuri sinun kehosi tarvitsee. Jos väsähdät kovasti ratsastuksen aikana ja haasteesi on ihan yksinkertaisesti fyysinen jaksaminen, voi olla hyvä lähteä lenkille. Jos taas lihaksesi ovat jo valmiiksi tosi jumissa, ei juoksuharjoittelu tai kuntosali ehkä ole parasta nimenomaan ratsastustasi ajatellen, vaan silloin kannattaa miettiä enemmänkin venyttelyä ja liikkuvuusharjoittelua. Jos taas haasteesi on napatanssin kaltainen liikehdintä harjoitusravissa, on pilates todennäköisesti sinun ratsastustasi parantava oheisharjoittelu. Jokainen ratsastaja tarvitsee muuta harjoittelua, mutta jos oheisharjoittelun tavoite on nimenomaan tukea ratsastusta, on hyvä etsiä juuri sinulle sopiva(t) laji(t).


Istuntaopettaja. Tärkein viimeisenä, eli tokihan paras apu istunnan korjaamiseen on osaava istuntaopettaja. Centered Riding-ohjaajana suosittelen tietenkin kokenutta CR-ohjaajaa. Kokenut istuntaopettaja osaa antaa sinulle oikeat vinkit ja/tai harjoitukset istunnan korjaamiseen. Jos olet kokenut ratsastaja ja sinulla on hyvä oman kehon tuntemus, saattaa yksi lyhytkin istuntatunti kotiläksyineen kuukauden, parin välein auttaa paljon. Jos sen sijaan olet ratsastanut vähemmän tai olet päässyt kovasti vinksalleen, on hyvä käydä istuntatunnilla säännöllisesti - muuten palaat lähes poikkeuksetta vanhaan asentoosi, koska se tuntuu sinusta tutulta ="oikealta".


Vielä lopuksi: älä ahnehdi - korjaa vain yksi asia kerrallaan ja ole kiltti itsellesi :)



valmentaja korjaa ratsastajan istuntaa

32 views0 comments

Commentaires


bottom of page