top of page

Valmentajan valinnasta

Updated: May 26

Olen törmännyt paljon keskusteluihin valmentajan valinnasta ja siitä, kuka on kenellekin sopiva valmentaja. Usein valmentaja valitaan suositusten, kilpailutulosten ja hinnan perusteella ja välillä joutuu kokeilemaan useammankin ennen kuin se oikea osuu kohdalle


Edullinen hinta tai kilpailutulokset eivät välttämättä ole parhaita valintakriteereitä. Ei ole ihan sama kuka sieltä kentän laidalta jakelee oheita - huonoilla neuvoilla treenaataan vain huonoa ratsastusta eli edistyksen kannalta saattaa olla hyödyllisempää ottaa se kalliimpi ja käydä tunnilla vaikka vain joka toinen viikko. Toisaalta taas – kallis hinta ei aina kerro osaamisesta, se voi myös kertoa vain isosta egosta. Kilpailutuloksen perusteella valitseminen on sikäli kinkkistä, että se hyvä ratsastaja ei aina välttämättä ole hyvä opettaja.


Suositusten mukaan valitseminen lienee yleisin ja varmaankin paras tapa. Etenkin jos tiedät miten suosittelijasi ratsastaa ja hänen tyylinsä on mieleisesi. Samoin jos näet kilpailuissa mieleistäsi ratsastusta, kannattaa aina käydä vetäisemässä ratsastajaa hihasta ja kysymässä kuka häntä valmentaa. Samalla voi käyttää tilaisuuden hyväksi ja kehua hyvää ratsastusta 😊


Kun sitten olet kokeilemassa uutta valmentajaa (tai vaihtoehtoisesti mietit onko nykyinen valmentajasi sinulle se oikea) kannattaa miettiä muutamia kriteereitä. Saatko tunnista irti jotain? Mitä tahansa. Tunti voi olla hyvä eri tavoilla :

  • hevonen liikkuu hyvin, on hyvä ratsastaa ja paremmin avuilla. Kannattaa myös miettiä miten hevonen liikkuu / millainen se on ratsastaa valmennusta seuraavana päivänä.

  • opit jotain uutta tai ymmärrät vanhan tutun asian paremmin.

  • valmentaja saa sinut ajattelemaan

  • ratsastus tuntuu helpommalta / kevyemmältä / selkeämmältä

  • hevonen on tyytyväinen ja liikkuu mielellään

  • sinä ja hevosesi edistytte

Jos kaikki nämä asiat täyttyvät, pidä kiinni valmentajastasi kynsin hampain. Jos yksi tai kaksi näistä täyttyy, ole tyytyväinen. Harvemmin kukaan valmentaja on aivan täydellinen. Jos taas käyt tunnilla, jonka jälkeen joudut miettimään mitä minä tai hevoseni tästä hyödyimme tai mitä tästä jäi käteen seuraavia ratsastuksia ajatellen, kannattaa ehkä miettiä olisiko joku toinen valmentaja sinulle sopivampi. Ja muista, että kyse ei välttämättä ole siitä, että valmentaja on huono tai sinä huono ratsastaja tai huono oppija, vaan se usein kertoo ainoastaan siitä, että hän ei ehkä siinä tilanteessa ole se oikea valmentaja sinulle.


Millainen sinun mielestäsi on hyvä valmentaja?


minä Peggy Brownin opissa

43 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Guest
May 27

Hyvä valmentaja katsoo hevosen ja ratsastajan kokonaisuutta. Hän saa ratsastajan oivaltamaan asioita, selittää ja näyttää konkreettisesti. Valmentaja vaatii ratsastajalta tarpeeksi mutta ei liikaa. Luottamus on tärkeää.

Like
bottom of page