Hevoset ja ratsastus ovat meidän intohimomme ja monet meistä panostavat ratsastukseen ihan satasella. Usein tuntuu, että laitamme kaiken aikamme, rahamme ja energiamme hevoseen. Jos silti löydämme itsemme tilanteesta, että mitään kehitystä ei tunnu tapahtuvan – tai ainakaan se ei ole se mitä toivoisimme, on se vähintäänkin turhauttavaa.
Hevosen kanssa tähän voi olla montakin syytä, mutta siinä vaiheessa, kun huomaat viikko ja kuukausi toisensa jälkeen hakkaavasi päätä seinään ja olet täysin unohtanut mistä ratsastuksen ilossa on kyse, on aika pysähtyä hetkeksi.
Kyra Kyrklundilla on tapana sanoa, että jos aina teet samalla tavalla, saat AINA saman lopputuloksen. Eli jos lopputulos ei ole mieleisesi, et voi olettaa saavasi muutosta tekemällä kuten ennenkin.
Mitä sitten tehdä? Lähdetään siitä, että olet jo näyttänyt hevosesi eläinlääkärille ja fyssarille, ja tarkastanut satulan eli varmistanut ettei se ole kipeä.
Ihan ensimmäiseksi, yritä hetkeksi asettua ulkopuolisen tarkkailijan asemaan. Tiedäthän, kuinka ystäville on aina helppo antaa neuvoja ja sivustakatsoja, ilman omaa tunnekaaosta pystyykin usein näkemään asiat selkeämmin ja objektiivisemmin. Vedä siis henkeä ja mieti millaisia neuvoja antaisit tallikaverille jos hän olisi samankaltaisessa tilanteessa.
Pidätkö harjoituspäiväkirjaa? On vaikea muista jälkeenpäin, miten viime viikolla menikään ja mitä oikeastaan teit kun ratsastus sujui tosi hyvin tai tosi huonosti. Harjoituspäiväkirjaa lukemalla voit helposti huomata, jos hevosesi on aina parempi/huonompi vapaapäivän/maaston/tiukan treenin/juoksutuksen jälkeen. Voi myös olla, että eilisen tekemisen lisäksi on merkitystä toissapäiväisellä. Kirjoita joka päivä ylös myös mitä harjoittelit, mikä sujui ja mikä tuotti vaikeuksia.
Paperilla on myös helpompi analysoida mikä sujuu ja mikä ei. Lähteekö hevonen pohkeesta eteen ja hidastaako se, kun pidetään ohjista. Ymmärtääkö se sivulle vievän pohkeen? Tuleeko ongelmat esille maneesissa, mutta ei kentällä? Kentällä, mutta ei maastossa? Kentän portilla? Lähempänä/kauempana muita hevosia? Eikö hevonen keskity, tai ymmärrä mitä sanot? Ymmärtääkö se aina jonkun tietyn asian tai harjoituksen ”väärin”? Kun olet kirjoittanut asiat ylös, on helpompi lähteä niitä analysoimaan ja voikin olla, että huomaat jonkun selkeän kaavan. Näin myös huomaat, mitkä asiat jo sujuvat hyvin eli mitä et saa muuttaa. Ja saat myös muistutuksen siitä, että ihan kaikki ei koko ajan menekään päin prinkkalaa 😊
Onhan sinulla valmentaja? Jos ei, nyt on todennäköisesti aika sellaiselle. Mitä vähemmän olet ratsastanut, sitä useammin tarvitset ammattilaisen apua. Jos ratsastat valmentajan silmän alla kerran/pari kuukaudessa ja 25 päivänä kuukaudessa toistat virheitä, jotka ehkä johtivat nykyiseen pattitilanteeseen, on ehkä hyvä miettiä tunteja useammin.
Jos sinulla on viikoittain käyvä valmentaja, mitäpä jos istuisit alas hänen kanssaan kaikessa rauhassa. Varmistakaa, että puhutte samaa kieltä ja teillä on varmasti samat tavoitteet. Onko polkunne tavoitteeseen sama, oletteko varmasti samaa mieltä siitä, miten haluatte ratsastaa, miten haluatte hevosen liikkuvan? Ole rehellinen, sekä valmentajalle että itsellesi ja vaadi rehellisyyttä myös häneltä.
Joskus saatatte huomata, että tienne tai tavoitteenne eivät kohtaakaan. Silloin on vain päätettävä, onko valmis muuttamaan omaa ratsastusta tai omia tavoitteita vai vaihtaako valmentajaa.
Ja toisinaan vaihtamalla tosiaankin paranee ja valitettavasti joskus voi olla hyvä myös miettiä, onko hevonen sinulle oikea. Mitä jos oletkin ostanut hevosen, joka yksinkertaisesti ei vain sovi sinulle? Joskus omatuntomme on vahvasti sitä mieltä, että kun olemme hevosen ostaneet, on velvollisuutemme myös pitää se ja siitä luopuminen olisi sekä luovuttamista että eläimen kaltoinkohtelua. Mutta toisaalta - onko reilua teitä kumpaakaan kohtaan jatkaa kavioliitossa seuraavat 10 tai 15 vuotta, jos teillä ei vain ole kivaa yhdessä? Hevoset huomaavat, jos emme pidä niistä tai ole niihin tyytyväisiä. Mitäpä, jos joku toinen olisikin sinun hevosellesi se oikea ihminen? Jos jollakin toisella synkkaisikin sinun hevosesi kanssa niin, että heidän kavioliittonsa olisi onnellinen?
P.S. Tässä kirjoituksessa olen oikonut mutkia ja kirjoittanut vain ratsastuksellisista asioista. Varusteet, kengitys, ratsutus, maastatyöskentely, hieronta tai muu kehohoito .... mietitään näitä toisessa tekstissä!
Комментарии